Eфективна ли е все още стратегията за електронна поща?

 

 

 

Много специалисти посочват неизбежната смърт на имейл маркетинга поради нарастването на социалните медии и последващите им инвестиции от страна на компаниите.

 

Онези, които споделят мнението, че имейл маркетингът вече не е ефективен, забравяйт, че когато тази стратегия не работи, е понеже съдържанието на електронната поща не отговаря на интересите на получателите.

 

Въпреки че понякога е трудно да се получи информация за сегментите, според Ascend 51% от рекламодателите казват, че успехът на този инструмент често е ограничен от липсата на подходяща информация за контактите им.

 

Друг корпоративен неуспех е неуморното изпращане на имейли, като 78% от получателите му твърдят, че са отменили абонаментите си за електронна поща, защото получават твърде много.

 

Email маркетингът има много предимства. Когато се използва правилно, той може да стимулира продажбите, да генерира нови клиенти и да помогне за запазването им.

 

Чрез имейл маркетинга можете да изберете различни комуникационни стратегии, те са следните:

Търговски: Тези стратегии се считат за най-традиционните и са предназначени за увеличаване на импулсивното поведение при обявяването на промоции или на нов продукт.

Лоялност: За да се задържат клиенти, този тип кампании има за цел да популяризира връзката си с марката или фирмата, за да генерира повече продажби.

Информационни: Тези кампании са предназначени основно за информиране на клиенти, например за бъдещи събития или за получаване на обратна информация за конкретна услуга или продукт.

Местоположение: Това е стратегия, използвана за информиране на хората за местоположението на физическия магазин, така че да могат да отидат в него и да станат клиенти.

 

 

В социалните медии съдържанието се филтрира от зрителите и не достига до хората както го прави имейл маркетингът, който се доказва до 40 пъти по-ефективен от неговия партньор, според проучване на McKinsey & Company. Същото проучване показва, че процесът на купуване се случва 3 пъти по-бързо, отколкото в социалните медии.

Наред с тази статистика, 2018 показва нови възможности за имейл маркетинг:

 

Автоматиката и технологиите на ИИ ще направят имейлите по-човешки

 

Изкуственият интелект продължава да бъде гореща тема в маркетинговите среди. Въпреки че последиците от ИИ и обхвата на неговите маркетингови приложения все още са малко неясни, през 2018 г. маркетингът ще продължи да засилва експериментитането с автоматизирани приложения от типа „plug-and-play“.

 

Основното предимство на технологиите с ИИ е, че те правят имейлите да се чувстват по-човешки. Чрез предоставянето на по-персонализирани потребителски изживявания чрез данни AI може да ви помогне да създадете по-дълбоки връзки с абонатите си и да извиквате повече емоции с използването на езика (или емотиконите).

 

Оптимизирането на съдържанието е очевидна цел за решения за AI. Много от приложенията се борят в това пространство, като позволяват на рекламодателите да оценят аудиторията и да генерират съдържание, като използват език и емоция, пригодени към конкретни сегменти, докато се учат с появяването на повече данни.

 

Кинетичният имейл ще промени вида, усещането и опита на електронната поща

Една от най-интересните тенденции през 2018 г. е кинетичният имейл. Създадени, за да направят имейлите да изглеждат и да се почувстват по-скоро като опит в уебсайта, кинетичните имейли въвеждат нов слой интерактивност към имейла. Тъй като доставчиците на интернет услуги като Gmail продължават да приемат тези функции, той ще направи опита в пощенската кутия по-тесен и по-бърз от регистъра.

 

Най-добрите примери за кинетичен имейл включват бутони за натискане на клавиша, горещи точки, добавяне на поръчки за колички, картинни карусели и други функции. Обратното е, че тези имейли са не само по-привлекателни от традиционните имейли, но и са по-ефективни за насърчаване на абонатите да се ангажират с марката и нейните продукти.

 

Макар че рекламодателите все още работят навън (Microsoft изпрати кинетичен имейл, който не проработи за имейл клиентите на Microsoft), Taco Bell, Burberry и Nest са примери за марки, които използват интерактивността в пощенската кутия.

 

Основната заплаха за имейла маркетинга изглежда се намира в предстоящия GDPR (General DATA Protection Regulation). Всъщност е европейско законодателство, което ще принуди предприятията да защитават данните и неприкосновеността на личния живот на гражданите на Европейския съюз. Наредбата, влизаща в сила през май 2018 г., отразява GDPR транзакциите, които се случват в държавите-членки на ЕС, и неизбежно ще повлияе върху всяка марка, която продава на европейските пазари.

 

 

В заключение, през 2018 г., имейл маркетингът далеч не умира и носи със себе си предимствата и потенциала да бъде проучен от компаниите. С добрите практики и добре планираната стратегия, разработена от дигитална агенция като Ads Bulgaria, резултатите ще бъдат там.