Трябва ли да използвате enhanced   CPC-та?

 

Подобрената(enhanced) цена на кликване (ECPC) Ви помага да получите повече реализации от ръчно поставените бидове. ECPC работи, като автоматично коригира вашите ръчно поставени цени за кликвания, които изглеждат повече или по-малко вероятно да доведат до продажба или реализация на уебсайта Ви. За разлика от целевата CPA, която автоматично поставя цени въз основа на целевата Ви цена на реализация, ECPC се ограничава от офертите Ви за макс. CPC, когато оптимизира за реализации.

За кампании в мрежата за търсене и в дисплейната мрежа ECPC спомага за увеличаване на реализациите, докато се опитва да запази цената Ви на реализация същата, каквато се получава при ръчното офериране. За Пазаруване ECPC помага за увеличаване на реализациите, докато се опитвате да запазите същите общи разходи.

 

Как работи?

 

ECPC търси рекламни търгове, които са по-склонни да доведат до реализации, и след това повишава офертата Ви за макс. CPC (след като приложите коригираните оферти, които сте задали), за да се конкурирате по-трудно за тези кликвания. Ако кликване изглежда по-малко вероятно да конвертира, AdWords ще намали офертата Ви. ECPC ще се опита да запази средната Ви СРС под зададената от Вас макс. CPC (включително коригиране на офертите), но може да надвиши макс. CPC за кратки периоди от време.

Пример

 

Да предположим, че продавате обувки на уебсайта си, и сте задали своя макс. CPC на $ 1 и имате включено офериране за ECPC. Ако системата на AdWords вижда търг, който вероятно ще накара някого да купи обувки на сайта Ви, може да зададе офертата Ви до 1,70 лв за този търг. Ако ECPC вижда друг търг, който изглежда малко вероятно да доведе до продажба, тя може да намали офертата Ви до $ 0,30.

 

Промените в подобрената CPC

 

През август, 2017 г. Google AdWords коригира подобрената стратегия за офериране за CPC, за да бъде по-ефективна. Всъщност автоматичната корекция на офертата за 30% бе премахната. Това означава, най-общо, че няма да трябва да задавате ограничения на бид-овете Ви за различните видове устройствата, когато използвате ECPC. Възможно е пак да искате да зададете корекция на офертите за мобилни устройства, тъй като ECPC не се коригира спрямо разликата в оценката на реализациите между мобилни и другите устройства.

 

Къде трябва да очаквате да се види промяната?

 

В средното Ви CPC

Като част от тази промяна, Google ще има по-голям контрол, за да надхвърли горната граница от 30% за търсения, за които смята, че е по-вероятно да се извършат конверсии. С премахването на тази 30-процентна горна граница е безопасно да приемем, че Google може да е по-агресивен при автоматичните корекции на офертите си. Въпреки че е възможно да плащате повече от максималната CPC за едно кликване в оферирането за eCPC, Google все пак ще се опита да задържи средната Ви СРС под офертата Ви за макс. CPC.

Вашите възможности за аудитория

Ако все още не коригирате офертите си за аудиториите си за ремаркетинг, вие почти сигурно сте изчезнали! Аудиториите за ремаркетинг често са с повече от 30% по-голяма вероятност да преобразуват на сайта Ви, а много аудитории могат да конвертират на 3 пъти процента на новата Ви аудитория.

В допълнение към аудиториите Ви за ремаркетинг, Google може също така да коригира офертата Ви за различни демографски данни и подобни аудитории.

Вашите възможности за различни местоположения

Google може да очаква, че потребител, който търси от Индиана, може да конвертира по различен начин от един от Индия, дори ако те търсят същата ключова дума. Ако Google забележи, че един местен пазар има особено високи проценти на реализации, оферирането за eCPC автоматично ще коригира офертите Ви за това местоположение.

След въвеждането на промените от Google с подобрени CPC, изпробването им определено изглежда е валидна стратегия, тъй като е показала резултати, особено при кампаниите в мрежата за търсене:

 

И ако не сте доволни от промените, довели до подобрени CPC, все още можете да преминете към стратегията за ръчно офериране за CPC.