Свещените книги и динамичното ценообразуване

Амазон е известен с честата промяна на цените си, за да тества търсенето на продукти или, за да подбива конкуренти на търсени предмети като слушалки Beats или електрически скутери Razor.

Според сайт за ценови проследяване, на име camelcamelcamel.com, Amazon е променил цената на Библията на крал Джеймс над 100 пъти от май 2010 година. Какво по дяволите?

През последните пет години, тя е оценена от най-ниско 8.99 до най-високо $ 16.99. Председателят на Amazon Скот Станзел не може да определи точно кога и как се променят цените на даден артикул, но Amazon променя цените на до 80 милиона продукта дневно. Така че, Библията не е уникална със своите корекции в курса, но някои обстоятелства и по-скоро изводи около този случай са сравнително интересни.

Промените в ценообразуването вероятно са автоматизирани, тъй като компютърните системи на Amazon реагират на нарастващото или падащото потребителско търсене.. Но фактът, че такъв стандартен, вековен елемент, като Библията може да променя цената си толкова често и драматично, демонстрира нагледно динамичното ценообразуване и как то засяга почти всичко, което потребителят може да купи онлайн.

Електронният гигант използва динамично ценообразуване и за други свещени книги – не само Библията. Данните за цените показват, че измененията на Amazon засягат и другите най-търсени в  Google свещенни книги като: Корана, Тора и в по-малка степен Бхагавад Гита.

Stanzel отказа да коментира дали цените на Amazon се променят в отговор на събитията от реалния живот. Интересно е обаче, че най-голямата смяна на цените за Библията се е случила в същото време, когато беше предвидено светът да приключи през декември 2012 г. Голямо увеличение на цената и също беше, когато мини-сериите на The History Channel „Библията“ бяха пуснати в САЩ през март 2013 г. Ето как се развиват търсенията в Google за Библията и Бог за един и същи период: