Ръководство за начинаещи във Facebook Business Manager.

 

На първо място, защо да използвате Facebook Business Manager?

Отговорът е прост: Business Manager е безплатна платформа, която помага на рекламодателите да интегрират Facebook маркетингови усилия в своя бизнес и с външни партньори. С Business Manager ще можете да пускате и проследявате рекламите си, да управлявате активи като страниците и рекламните си профили, да посочвате разрешения на страници с различно ниво на достъп до членовете и да добавяте агенции или маркетингови партньори, за да управлявате бизнеса си.

С Facebook Business Manager можете да зададете достъп до партньори и колеги, без да ги добавяте в личния си профил. Като добавите имейл адреса си, можете да поканите или премахнете членове и да упражнявате надзор върху техните дейности по секция.

Предимствата на бизнес мениджъра Facebook могат да бъдат обобщени в 10 точки:

 1. Получете достъп до страници и рекламни профили, без да сте приятели с колегите си във Facebook.
 2. По-сигурно споделяйте и контролирайте достъпа до своите рекламни профили, страници и други активи във Facebook.
 3. Няма повече споделени влизания и променящи се пароли.
 4. Лесно добавете служители и агенции към профила си.
 5. Лесно премахнете служителите и агенциите от профила си.
 6. Давайте различни нива на разрешения въз основа на бизнес целите.
 7. Управлявайте няколко страници и рекламни профили от един мениджър на бизнеса.
 8. Останете организирани, като групирате своите страници и профили в проекти.
 9. Създайте повече възможности за сътрудничество в екипа си.
 10. Всички сметки на едно място за най-добро управление.

 

Първи стъпки с Facebook Business Manager

 

Един от най-важните елементи на Business Manager е да дава разрешения на хората във вашия бизнес и тези, които могат да действат от името на Вашия бизнес. Определянето на различни нива на достъп във вашия маркетингов екип ви дава по-добър контрол над вашите активи и информация.

Активите, които са съществували преди профила ви в Business Manager – например Страници, рекламни профили и пиксели, ще продължат да бъдат свързани с личния ви профил с първоначалните настройки за разрешение. За да избегнете объркване, прехвърлете всички активи, собственост на бизнес, на бизнес-мениджър-а.

 

В рамките на Business Manager има две нива на разрешения. Ето разбивката:

Ниво 1: Роли, специфични за Business Manager

Бизнес администратори

Бизнес администраторите могат да контролират всички аспекти на Business Manager, включително добавяне или премахване на хора от списъка на служителите и модифициране или изтриване на бизнеса.

Бизнес служители

Служителите в бизнеса могат да виждат цялата информация в бизнес настройките и могат да им бъдат дадени роли от администраторите на фирми, но не могат да правят промени.

 

Ниво 2: Роли между страници и други активи

Страници

Страниците са активи, контролирани от бизнеса, който представляват. Страниците могат да бъдат заявени само от един бизнес мениджър, но  могат да имат няколко партньорски или индивидуални профила, които имат достъп, публикуват и купуват реклами. Това важи и за профили и приложения на Instagram.

Рекламни профили

Рекламните профили позволяват на фирмите да купуват реклами на свързани страници или приложения. Всеки рекламен профил трябва да има асоцииран начин на плащане и упълномощено лице, което може да купува реклами въз основа на този профил. Рекламните профили трябва да бъдат собственост на бизнес мениджъра на управляващата фактурите страна. Въпреки това, рекламните профили могат да се споделят с всяка фирма, така че да могат да показват реклами или да извършват анализи от името на фирмата Ви.

Apps (Програми)

Приложенията могат да бъдат заявени и собственост в Business Manager и да бъдат споделени с партньорите от Business Manager, които могат да управляват настройките на приложението. Идентификаторите на приложения за фирмени мениджъри помагат на администраторите да идентифицират хора, които изтеглят приложенията на организацията си. Едно приложение в Business Manager може да бъде свързано и с един или повече рекламни профили.

Пиксели

Всеки бизнес мениджър може да създаде до пет пиксела, които могат да бъдат споделени с партньорите на Business Manager. Ако някой друг управлява вашите реклами за вас, можете да ги присвоите на партньорство с пиксела, като изберете „Assign partner“ („Присвояване на партньор“) и въведете фирмения им идентификатор.

Зрителите

Споделените аудитории позволяват на други хора да имат достъп до аудиториите, които сте създали за рекламите си. Можете да споделяте аудитория по поръчка и в Lookalike между рекламни профили и / или медийни агенции, ако и споделеният, и получателят са свързани с мениджър на бизнеса.

 

Сега истинският въпрос, който остава, е следният:

 

Бизнес мениджърът за вас ли е?

 

Направете си бизнес мениджър, ако …

 • Вашият бизнес има маркетингов екип: Имате повече от 1 човек, работещ във вашия бизнес маркетинг или повече от 1 човек, управляващ вашето настоящо бизнес присъствие във Facebook или Instagram.
 • Управлявате активи: Управлявате множество активи на Facebook или Instagram, като Facebook страници, рекламни профили или приложения.
 • Използвате доставчик: Работите с доставчици, за да създавате, изпълнявате или управлявате страниците или рекламите си, но искате фирмата Ви да поддържа собствеността върху всички страници, рекламни профили и активи.
 • Нуждаете се от контрол над достъпа и разрешенията: Искате да поддържате пълна юрисдикция над вашите активи, без да приписвате собственост на лица, които подпомагат вашите бизнес операции.
 • Искате бизнеса ви да расте: Вие искате да имате достъп до други страници, да добавяте акаунти и програми или да споделяте Вашите страници.