Рибата Бабел в реалността

Рибата“ Бабел „е малка, жълта, пиявица и е вероятно най-странното нещо във Вселената. Тя се храни с енергия от мозъчни вълни, абсорбира всички несъзнателни честоти и след това отделя телепатично матрица, формирана от съзнателните честоти и нервните сигнали на говорещите центрове на мозъка. Практическият извод от това е, че ако пъхнете една в ухото си, можете веднага да разберете всичко, което ви е казано на какъвто и да е език: речта, която ще чуете, декодира матрицата на мозъчната вълна и я изпраща до мозъка ви на разбираем език.

Като извадено от Пътеводителя на галактическия стопаджия сред новата линия от продукти, които Google пуснаха наскоро фигурира чифт премиум безжични слушалки, които могат да поддържат превод на живо между различни езици.

Компанията, която в момента обновява собствените си хардуерни продукти, обяви Google Pixel Buds на събитие в Сан Франциско на 4 октомври. Тази функционалност е достъпна само когато слушалките са сдвоени с телефонен апарат на Google Pixel 2, което допълнително демонстрира как Google се стреми да се конкурира директно с Apple в областта на мобилните устройства. Слушалките могат да използват управлявания от Google асистент, който се активира от гласове.

Google се занимава с преводите си в продължение на години. В края на миналата година пусна нова версия на услугата за моментен превод, задвижвана изцяло от изкуствен интелект. Quartz изпробва услугата след нейното пускане и заключи, че има малко останала работа за вършене … по китайския.

Според изявлението на главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай пред инвеститорите, „Ние сме подобрили способността ни за превод повече през последната една година, отколкото всички наши подобрения през последните 10 години“.

Самият превод понастоящем се обработва в центровете за данни, фокусирани върху AI на Google, тъй като отнема много процесорна мощ. Аудиото трябва да се преобразува в текст, да се преведе на друг език, а след това да се върне в реч и да говори със слушателя.

Последната част от този процес, традиционно, се извършва чрез обединяване на предварително записани думи или фрагменти от думи. Въпреки това, DeepMind, изследователската лаборатория на AI на Alphabet, написа в днешния си блог пост, че изследванията на AI, използвани за генериране на човешки гласове – система, наречена WaveNet, сега е в Google Assistant. Това означава, че гласът, говорещ за преводите, ще бъде генериран в реално време и по този начин по-реалистичен – поне според DeepMind.