Нарастващото партньорство между ИИ (изкуствен интелект) и PPC

 

 

Защо на изкуствения интелект му отне години, докато проима значение за PPC?

 

Изкуственият интелект съществува от 1956 г. насам, а PPC съществува от края на 90-те години на миналия век. Защо тогава чак сега ролята на ИИ в платеното търсене се превърна в толкова гореща тема за нашата индустрия?

Причината е, че наскоро ударихме точка на инфлексия, където поради експоненциалния характер на технологичния напредък, в момента виждаме подобрения, които преди отнемаха години, реализирани само за няколко седмици.

Причината за тези промени, е експоненциалният растеж, обяснен от Закона на Мур – принципа, че изчислителната мощ се удвоява приблизително на всеки 18 месеца.

Тъй като изчислителната скорост вече се е удвоила 27 пъти, всяко допълнително удвояване води до нови възможности, които са извън досегашните граници на въображението.

 

Настоящото ниво на PPC автоматизация

 

Ако искаме да автоматизираме част от работата си, трябва да внимателно да проучим границите на ИИ, които използваме, защото това ни казва колко внимателно и как да контролираме системата, да не видим сриването на кампаниите си.

Настоящият напредък на PPC Automation и нейното предвидимо бъдеще могат да бъдат представени на различни нива:

 

Ниво 0

 

Всичко в сметката на PPC се извършва ръчно, с електронни таблици и с инструменти, които изискват всички суровини да бъдат предоставени от хората.

 

Ниво 1

 

В ниво 1, автоматиците наблюдават и предупреждават, но не предприемат автоматизирани действия. Добър пример е скриптът на AdWords като детектора за аномалия на Google, който сканира ефективността на акаунта на час и предизвиква предупреждение, когато показателите се отклоняват от повече от определен процент от очакванията.

Ниво 2

 

Тук отделните управленски задачи са автоматизирани, но между тях няма взаимосвързаност. Добър пример за това е Автоматизираното правило, което се изпълнява ежедневно и поставя на пауза всички ключови думи, чийто качествен рейтинг е по-нисък от зададения.

 

Ниво 3

 

Това ниво на автоматизация обработва множество задачи едновременно и разбира взаимодействието между управляваните компоненти. Пример за това е система, която автоматизира както задаването на оферти, така и бюджетите и е достатъчно интелигентна, за да разбере, че когато се повишат офертите, това може да наложи коригиране на бюджетите, за да се стимулира най-много трафик към най-ефективните кампании.

Ниво 4

 

Сега започваме пълна автоматизация, при която човешкият надзор вече не се изисква, стига рекламите да се държат в рамките на доста ограничени граници. Представете си вертикална платформа, където сте задали целите на кампанията, като целта на CPA и максималния бюджет, и тъй като вертикалата е толкова точно определена, системата знае какво може да прави с оферти, бюджети, реклами, ключови думи, опции за насочване и т.н.

 

Ниво 5

 

Тук си представяме един свят, в който рекламната система ще бъде толкова умна, че ще знае как да развива бизнеса си. Дружеството би могло да напише празен чек на Google, знаейки, че ще види печелившия растеж като пряк резултат.

 

Заключение

 

Има три стълба за успешен маркетинг на PPC в свят, в който ИИ вече върши всичко:

 

  1. Бъдете готови за новите роли, които хората ще играят.
  2. Имате план за вашия бизнес, и по-специално да се съсредоточите върху най-добрия процес за използване на AI.
  3. Разберете технологията, за да можете бързо да откриете възможностите.

Но не се паникьосвайте за бъдещето на вашата агенция или за дигиталната маркетингова дейност сама по себе си, тъй като има 4 основни причини, поради които агенциите / екипите за дигитален маркетинг никога няма да бъдат заменени от AI:

 

Агенциите ще бъдат тези, които ще научат машините

Агенциите ще предоставят дупката в творческия аспект, която имат машините

Агенциите ще бъдат пилота, който предотватрява  бедствията

Агенциите ще имат съпричастност, липсваща при машините

 

Автоматизацията поема много от задачите, които хората са правили исторически в PPC; но тъй като тази промяна продължава, ще има много нови възможности за експертите и агенциите на PPC да предоставят стойност за своите клиенти.