Лъжи, Очи и Изкуствен Интелект

Ученът д-р Джон Кирхер от „Конууд“ се присъединява към група експерти по измамата в епизод на „Чрез червея“ с Морган Фрийман. Кирчър демонстрира най-новата технология в за откриване на измами – EyeDetect – технология, която има потенциала да промени начина, по който служителите и кандидатите за работа се проверяват за честност.

Зениците на очите ни са ужасни лъжци.

Учените отдавна знаят това. Нашите зеници неизбежно се разширяват леко, когато се опитваме да скрием истината. Промяната е толкова малка – фракции от милиметър – че нормалният човек никога не може забележи.

Но сега базираната в Юта компания, наречена “ Converus „, има тест, който използва камера за проследяване на очите и усещане на измами. Технологията, наречена EyeDetect, придобива популярност като по-достъпна, по-малко пристрастна версия на полиграфския изпит, който отдавна е златният стандарт за откриване на лъжи.

„Очите са прозорецът към душата „, казва Хуан Бекера, изследовател в Panther Security and Investigations, който работи с полиграфите във ФБР и сега използва EyeDetect.“ Това е нещо революционно, което ще промени цялата представа за измамата. „EyeDetect“, която стартира през 2014 г., се използва днес в 34 страни като част от интервюта за работа и корпоративни разследвания, например латиноамериканските банки използват технологията, за да установят дали може да се вярва на информаторите им. Честотата на EyeDetect и полиграф са сходни, като и двете се доближават до 90%.

Как работи?

Лицето, което е прави изпита „EyeDetect“, се намира на бюро и отговаря на истински или невярни въпроси на таблет. Инфрачервена камера следи движението на очите, мигането и разширяването на зеницата. След 30 минути алгоритъмът оценява свкоефициента на честност по скала от нула до 100.

Въпреки че от програмата разкриват,  че EyeDetect може да се използва като телефонно приложение за провеждане на тестове за изневяра на място, основното приложение на технологията днес е за скрининг на кандидатите за работа и периодичен преглед на настоящите служители в областите, където това е законно.

„Нашата технология позволява на организациите да създават култура на почтеност на работното място и да управляват риска, като гарантират наемането на най-честните служители“, каза президентът и главният изпълнителен директор на „Кондоус“ Тод Микелсен. „Това е особено подходящо за компании, които наемат някого за позиция на доверие, като полицейски служител, разузнавателна общност или банковата индустрия“.

Конупус вече е упълномощил доставчици на услуги в Латинска Америка, включително Мексико, Централна Америка и Южна Америка. Mickelsen, член на научния екип на „Конупус“, д-р Дейвид Раскин и други представители на компанията редовно посещават групи в Латинска Америка с аудитории, вариращи от студенти от университета в Мексико, до полиграфски изследователи в Колумбия и топ корпорации в Перу.