Какво е Google Adwords?

Със всеки ден светът става все по-дигитален и ако човек иска да е в крак с времето, не може да си позволи да пропусне тази вълна. От оптимизиране на сайт за търсачките до социалните медии в ранните години на 21 век дигиталния маркетинг не спира да се развива и не изглежда сякаш тази прогресия ще се забави в близкото бъдеще.

Едно от основните пространства за извършване на дигитално рекламиране е Google. За една секунда в тази търсачка има над 40 хиляди търсения. Това означава средно около 3,5 милиарда търсения дневно. Няма човек, който да не се е възползвал от услугите им: независимо дали, за да намери близък магазин, или за да потърси някаква информация. Взимайки предвид факта, че в световен план това е най-употребяваната интернет търсачка, е почти абсолютно необходимо за всеки бизнес да осигури присъствието си в нея.

Има два начина да се покажеш в резултатите на Google: единия е органично – когато страницата Ви е счетена от алгоритмите на търсачката за най-правилен резултат на търсените думи; другия е чрез платено търсене – когато рекламодателите плащат, за да се появяват на конкретни ключови думи.

Платеното търсене се организира в Adwords – платформата на Google за рекламиране. Независимо дали съзнателно или не, всички са запознати с нея – няма човек, който да не е виждал най-отгоре на резултатите в търсачката: информация за даден сайт обвързана с търсенето му, с прикачен линк към нея и малко квадратче с надпис „реклама“. Принципът, на който работи в същността си, е изключително прост – рекламодателите плащат за текст реклама, която се появява на избрани от тях ключови думи.

Предимството на този вид реклама е, че за разлика от повечeто достъпни рекламни канали, в Google плащате, само когато някой наистина потърси ключовите думи, на които искате да се появи рекламата Ви, и в последствие кликне върху нея. Това означава, че с Google показването на бизнес рекламата Ви е безплатно, докато не доведе до посещение на сайта Ви – с други думи: трафикът до сайта Ви е гарантиран.

Всъщност, за да се изразява докрай капиталистическият идеал, който представляват Google, рекламодателите ще заплатят най-високата по-ниска от тяхна цена, т.е. ако сте отбелязали в Adwords, че сте готови да заплатите 0,49лв. на клик за думите „денонощен цветарски магазин“, но единствения човек под вас е казал, че ще плати 0,06лв, Вие ще заплатите 0,07лв за този клик.

Много хора не могат да повярват, че някой наистина натиска появяващите се в Google платени реклами. Поради широкото разпространение и влиянието, което рекламите отразяват върху света последните 100 години, хората масово гледат с подозрение към подобни явления (платените ад-ове, a и всякакви други реклами) и ги асоциират с измама и манипулация. Независимо дали Вие сте скептични, е факт, че хората наистина кликват върху тях. И да не вярвате има достатъчно статистики, които го доказват, а разрастването на рекламния отдел на Google в последните 17 години е ярък пример за това, че този вид рекламиране работи.

Освен това, в Adwords се плаща само когато някой наистина кликне на Вашата реклама, а ако никой не клика, няма да е защото, така е по принцип, а защото тя не е насочена правилно.

Във все по-забързания свят, който всички населяваме времето става все по-ценно и точно на това е базирана тази концепция в маркетинг-ът – търсените продукти сами да се предлагат на консуматорите. Това е едно от двустранните предимства на късния капитализъм – за да е успешен бизнесът, трябва клиентите наистина да получават това, което искат и то възможно най-бързо. Необходимостта от оптимизация на времето, в комбинация с широкото навлизане на интернет позволява съществуването на дигиталния маркетинг.

Google Adwords e по-сложна, но и по-ефективна система от например телевизионната реклама, която е базирана на масово излъчване пред публиката без значение каква е тя, с основна цел да подтикне хората да желаят нещо от което нямат нужда.

Истината е (доколкото е възможно да съществува такава), че независимо какво чуваме от недоволни опитали с Adwords, за почти всички видове бизнеси платформата работи. Каквато и услуга да предлагате, повечето консуматори ще проверят в интернет преди да решат откъде точно да си я набавят. С навлизането на интернет като все по-есенциална част от живота на всички ни е почти невъзможно да поддържаш бизнес без онлайн присъствие – вече няма голяма индустрия, която да не налива огромна част от рекламния си бюджет в Adwords, а за малкият бизнес е дори още по-наложително.

На кратко, така работи Google Adwords – хората сами управляват рекламата си (или наемат занимаващите се с това агенции), както те сметнат за добре, плаща се само когато тя е отразена и само колкото те желаят. Цялостно е редуцирана възможността за преимущество различно от „добре свършената работа“, а достъп до този канал е даден на всеки с необходимото желание. Основната идея е да се реализира оптимален контрол на над кого достигате с излъчените реклами.