Значението на Quality Score за вашата Adwords реклама

 

Качественият рейтинг (quality score) представлява оценка на качеството на Вашите реклами, ключови думи (keywords) и целеви страници (landing pages). Рекламите с по-високо качество могат да доведат до по-ниски цени и по-добри рекламни позиции.

  • Можете да видите качествения си рейтинг (качественият рейтинг се отчита в мащаб 1-10 и неговите компоненти (очаквана честота на кликване, уместност на рекламата и опит в целевата страница) в графата „Състояние“(status) на ключовите Ви думи.
  • Колкото по-подходящи са вашите реклами и целеви страници за потребителя, толкова по-вероятно е да видите по-висок рейтинг на качеството.

Очаквана честота на кликване

Очакваната честота на кликване отчита историческата ефективност на рекламите Ви. В същото време тя изключва ефектите от позицията на рекламата (по-високите рекламни позиции обикновено водят до по-добри честоти на кликване), разширенията на рекламите и рекламните формати. Честотата на кликване е добър показател за уместност и може да Ви помогне да разберете дали изпращате правилното съобщение на правилната аудитория. Вашите реклами са по-склонни да бъдат кликвани, когато рекламното копие е убедително и уместно

Уместност на рекламата

Вторият фактор, който оказва влияние върху качествения рейтинг, е връзката с рекламата, която измерва колко точно съвпадат рекламите с ключовите Ви думи. Ако рекламите Ви се хвалят с чистотата на хотелските Ви стаи, но се появяват, когато някой търси полети до Далас, вашето рекламно отношение ще страда. Ако вашите ключови думи имат по-нисък принос към рекламата, може да се наложи да пренапишете рекламите си или да прекъснете рекламните си групи в по-конкретни рекламни групи. Винаги, когато обемът на търсенето го оправдава, трябва да направите рекламните си групи възможно най-конкретни и след това да съгласувате рекламното си копие с ключовите думи.

Опитът на целевата страница

Вашата целева страница се оценява по нейното съдържание (относимо, полезно и оригинално?), Прозрачност и надеждност, лекота на навигация и време за зареждане. Ако целевата Ви страница е създадена според най-добрите практики в бранша, няма да ви се налага да променяте много. Просто се уверете, че изпращате хора до целевата страница, която най-много съответства на търсенето им.

 

Ползите от подобряването на качествения рейтинг на Google

 

Чрез оптимизирането на качествения рейтинг ще се настройвате за по-висока възвръщаемост на инвестициите. Това е така, защото по-високият качествен рейтинг корелира с по-ниската цена на реализация(CPA). Цената за реализация е различна от цената на кликване. Не е колко плащате за всяко кликване, но колко плащате, когато някой предприеме действието, което искате да предприеме, независимо дали се регистрира за безплатен пробен период или за покупка на продукт. Тъй като не всяко кликване води до реализация, цената на реализация е по принцип по-висока от цената на кликване. За щастие, силният качествен рейтинг намалява разходите за кликване и разходите за реализация.

 

цена на конверсия срещу качествен рейтинг

 

 

Като цяло, колкото по-висок е качественият Ви рейтинг, толкова по-ниска е цената на реализация. Не забравяйте, че високият качествен рейтинг е начинът, по който Google може да каже, че PPC рекламата Ви  отговаря на нуждите на вашите потенциални клиенти. Колкото по-добре сте в удовлетворяването на нуждите на перспективата, толкова по-малко Google ще Ви таксува за кликване върху рекламата.

 

 

Как мога да направя качествения ми рейтинг оптимален?

 

Това е сърцето на цялата материя. Ако искате рекламите Ви да се представят добре, ако искате качествен рейтинг, уверете се, че вашите реклами, ключови думи, рекламни групи и целеви страници са свързани. Точно както кредитният Ви рейтинг може да повлияе върху това дали отговаряте на условията за заем и колко висок е лихвеният Ви процент, качественият рейтинг на Google влияе върху ефективността на Вашите PPC реклами и колко плащате за всяко кликване.

В Ads Bulgaria ние работим основно с персонализирани Headline 1 в рекламите си, за да гарантираме, че връзката и релевантността между всички компоненти на кампанията са оптимални, като по този начин се гарантира добър качествен рейтинг и по-ниски CPC-та!