Защо ИИ (Изкуственият Интелект) не може напълно да замени хората в PPC (все още)

 

 

 

Изкуственият интелект е гореща тема в PPC, но докато машините напълно не поемат управлението на всеки ден, има няколко ключови области, в които PPC експертите все още имат и ще имат голямо значение.

 

Използвайте бизнес данни за управление на офертите

 

Управлението на офертите може да бъде една от най-повтарящите се и скучни задачи в управлението на PPC, защото след като моделът е бил построен, оставате с постоянна задача да изпълнявате плана и това може да включва изтегляне на данните, поставянето им в правилния формат , след което го прекарвате през формулите си, за да определите новата оферта. За машините, това може да звучи като перфектната вечеря на карибския плаж при залез слънце, но за нас хората? Не толкова. Повторението е скучно и тъй като това е ежедневна задача, ние сме склонни да станем малко по-задълбочени с нашия анализ с течение на времето.

 

Ето защо Google и Bing предлагат автоматизирани решения за управление на офертите. Има и много решения за управление на оферти от трети страни, които имат за цел да подобрят недостатъците на решения за управление на офертите от един двигател. Въпреки че е добре известен фактът, че двигателите могат да извършват невероятна работа по управление на офертите, техните решения са общи и могат да игнорират аспекти, които собственикът на фирмата знае, че ще повлият на онлайн реализациите им.

 

 

Има няколко неща, които тези автоматизирани системи за офериране не могат да направят:

 

  1. Познайте контекста на ефективността, която се измерва чрез проследяването на реализациите (например, реализациите бяха бавни вчера, защото имаше проблем със сървърите в един от центровете за данни).
  2. Разберете факторите, които оказват влияние върху индустрията (например, компания с 15 микробуси ще може по-добре да обслужва разпределена клиентска база, отколкото една с само три микробуса).

Идеалната система за управление на офертите съчетава алгоритмите от двигателите с данните от вашия бизнес. За тази цел рекламодателите трябва да изчислят собствените си CPC въз основа на вътрешни данни и след това да подадат тези оферти на двигателя като подобрена CPC, така че Google или Bing да могат да коригират офертата нагоре или надолу въз основа на това, което знаят за всеки търг.

 

 

Използвайте ключови думи за насочване на реклами за пазаруване

 

Втората област, в която професионалистите по PPC би следвало да имат повече контрол от машините, е да управляват ключови думи за реклами за пазаруване. Докато рекламите за пазаруване автоматично се насочват към подходящи заявки, които съответстват на продукта в емисията на рекламодателя, винаги има опция за добавяне на отрицателни ключови думи.

Доста краен, но интересно практичен начин, е да насочите конкретна ключова дума не чрез включването на този термин, а по-скоро чрез изключването на всички други условия.

 

Това е основата на „Query Sculpting“ – техника на PPC, която разгръща отрицателни ключови думи, за да насочи трафика към желаната цел. И тъй като отрицателните ключови думи са много по-изрични от положителните ключови думи, те са основният инструмент и ИИ все още не е в състояние да определи отрицателни ключови думи толкова ефективно, колкото хората, тъй като изисква „човешко разбиране“ на заявките за търсене, от други хора.

 

 

Създайте по-добри рекламни копия

 

Благодарение на подобренията на Google в машинното обучение, има по-малка нужда от ръчно отстраняване на слабо представящите реклами от даден профил. Създаването на подходящи реклами обаче е нещо, в което ИИ досега не се доказало като добро. Автоматизацията, която има по-дълъг период от време и правилните елементи, в крайна сметка би могла да достигне точката, където ще се генерира логично, привлекателно и издържано рекламно копие, но сте чували историята, че ако сте дал на 1000 маймуни пишещи машини и безкраен количество време, в крайна сметка ще напишат всички произведения на Шекспир. Но маймуните ядат много банани и са склонни да дават предимство на катеренето на дървета, преди да напишат известни произведения, така че най-вероятно ще отнеме завинаги.

 

 

 

Заключение

 

Вълнуващи и може би страшни времена предстоят за всички видове професии, където ИИ ще поеме множество задачи, които изискват човешки разузнавателни способности. Има лека мъгла, която обкръжава бъдещето на човешкото разузнаване на работното място и въпреки че не е достатъчно дебела, за да ни покрие още малко, тя създава малко безпокойство в много кръгове. Какво ще се случи, когато машините поемат?

 

Това е неизбежен пасаж, но колкото по-голям е човешкият принос, който даваме на тези машини през този преходен период, толкова по-ефективни ще бъдат те да допринесат за постигането на споделената цел за подобряване на производителността на PPC. И междувременно, професионалните PPC експерти имат много възможности да трансформират своето ежедневие в нещо, което ще издържи с течение на времето и ще даде солидна основа за работа в първи свят на Изкуствения Интелект.